Verlies en rouw

…omdat de dood het klaslokaal niet overslaat

 

Ernstige ziekte of de (plotselinge) dood van een leerling, ouder, broertje of zusje, leerkracht of ander personeelslid brengt consternatie, verdriet, boosheid. Een protocol helpt de gemoederen te stroomlijnen, laat zien wat er gedaan moet worden en in welke volgorde. Daarnaast kan professionele begeleiding welkom zijn. Van mensen met ervaring in het begeleiden en adviseren van een school in rouw, die beschikken over troostrijke materialen en hulpmiddelen om te gebruiken in de klas.

Aanbod

SOL past haar diensten aan. Wat wilt u, wat is goed voor uw school?

SOL biedt ondersteuning bij het (aanstaande of acute) sterven van een kind, ouder, leerkracht... We begeleiden het team organisatorisch en inhoudelijk, adviseren over communicatie en afscheidsviering, bieden een troostkoffer-op-maat en evalueren het proces en het protocol.

SOL beschikt over troostkoffers waar leerkrachten direct mee aan de slag kunnen. Met voorwerpen,werkbladen, lessen, vragen, werkvormen en een handleiding hoe de koffer - per groep en bouw - in te zetten. Koffers zijn te koop en te huur. We zullen de koffer altijd aanpassen aan uw  specifieke situatie.

Effect

Samen en alleen het rouwen beleven. De dode en het gemis een plek geven. De draad van het gewone schoolleven weer oppakken. Zonder te vergeten... Dit streven we na bij de scholen die we begeleiden.

Tot slot

Kinderen die het overlijden meemaken van een belangrijk persoon in hun leven, moeten niet alleen die persoon missen, maar hun hele leven staat op de kop. In deze roerige tijden is school een belangrijke plek voor het kind. Wilt u weten hoe u hier het beste mee om kunt gaan? Vraag ons om advies.